MyAppTheme Logo2

Palackozott víz vagy ionizált víz?

A boltokban kapható palackozott ásványvizek minősége igen széles skálán mozog, némelyik még a normál csapvíznél is rosszabb (látsd: http://index.hu/tudomany/2010/08/31/asvanyviz/ ) Az viszont mindegyikre igaz, hogy nem rendelkeznek azokkal a pozitív tulajdonságokkal amikkel az ionizált víz. A palackozott ásványvizek jó esetben is csak az ásványi anyagok mennyiségében jobbak az egyszerű csapvíznél. Míg az ionizált víz amellett, hogy pH értékben, ORP értékben, cluster méretben is sokkal jobb, a vízionizátorokban lévő szűrők a szennyeződéseket, nehézfémeket, baktériumokat, gombákat de akár a vírusokat is kiszűrik.

Kaphatóak kifejezetten lúgos vagy ionizált vizek is palackozva. Ezeknek a vizeknek a pH értéke általában jobb mint a normál csapvízé, de elmarad az otthoni vízionizátorok által előállított vízétől. Fontos különbség még, hogy az ionizált víz ORP értéke (antioxidáns hatása) idővel csökken, ahogy a negatív ionok töltése idővel elvész. Tehát a palackozott víz ORP értéke természetszerűen elmarad a frissen ionizált víztől. Emellett a szennyeződések, fémek, baktériumok gombák stb mennyisége is változó lehet illetve magából a műanyag palackból is kerülhetnek műanyagok a vízbe amik akkor sem jók, ha mennyiségük jóval az egészségügyi határérték alatt van.

Ezen kívül fontos szempont még, hogy évente csak Magyarországon többezer tonna műanyag palack készül aminek már az előállítása is szennyezi a környezetünket és végül mind a szemétbe kerül. A PET palackok lebomlása 1000 év ! Mindemellett az ionizált víz kb 20-szor olcsóbb, és még csak nem is kell a boltból cipelni.

Használhatóak e a vízionizátorok Reverse Osmozis (RO) víztisztítókkal együtt?

Igen, használhatóak, de néhány dolgot mindenképen érdemes figyelembe venni:

 • A vízionizátor készülékeket a csap kinyitásakor a víz nyomása kapcsolja be, tehát csak olyan RO szűrők után köthetőek amelyekből elegendő nyomással folyik a víz ahhoz, hogy a vízionizátor készüléket bekapcsolja.
 • az RO szűrők a hasznos ásványi anyagok jelentős részét is eltávolítják a vízből és az ásványi anyagoktól mentes víz egyáltalán nem vagy csak nagyon kevéssé ionizálható. Ezért csak olyan RO szűrővel célszerű vízionizátor készüléket együtt használni amely a hasznos ásványi anyagokat visszapótolja a vízbe.
 • az RO szűrők által tisztított víz általában enyhén savas kémhatású ezért az ionizátor készülékek is csak kevésbé lúgos vizet tudnak előállítani belőle mint az RO szűrés nélküli vízből.
 • némelyik RO szűrő igen jelentős, akár 50-60% vízvesztességgel dolgozik. Mivel a vízionizátor készülékeknél is van veszteség (~30%) ezért a kettő együtt, már igen jelentős lehet.

A nagyobb elektróda NEM jobb!

Valószínűleg mindenki tapasztalja, hogy szinte az elektronika minden területén a fejlődés során az egyre jobb készülékek egyre kisebbek lesznek. Erre számtalan példát látni mindennapjainkban a mobiltelefenoktól kezdve számítógépekig, mp3 lejátszókig stb. Nincs ez másképp a vízionizátor készülékeknél sem. Némelyik vízionizátor értékesítéssel foglalkozó weboldal azonban azzal próbálja eladni a készülékeit, hogy azt hangsúlyozza, hogy a készülékekben lévő elektródáknál minél nagyobb felületen történik az ionizáció annál nagyobb teljesítményre képes a készülék. 15-20 évvel ezelőtt  még valóban nagyobb felületű elektródákkal próbálták a készülékek teljesítményét növelni, de ez a szemlélet mára elavult. A legnagyobb vízionizátor készülék gyártóknál (mint pl. a Jupiter vagy a Chanson), évtizedek óta folyamatos kutatással és fejlesztésekkel törekednek egyre jobb készülékek kifejlesztésére, és a fejlesztések egyik fontos iránya, hogy minél kisebb elektródákkal, nemcsak ugyanolyan hanem nagyobb hatékonysággal működő, jobb minőségű készülékeket állítsanak elő. A vízionizátor készülékekben lévő elektródák platina bevonatú titánötvözetek. A kutatások és fejlesztések célja, hogy a felhasznált anyagok tisztaságának növelésével, és az anyagösszetétel változtatásával olyan elektródákat hozzanak létre, amelyek kisebb felületen jobb hatásfokkal képesek az ionizációra. Tehát minél újabb fejlesztésű készüléket vásárolunk annál fejletebb anyagösszetételű elektródát kapunk.

Néhány gyakorlati ok amiért a legnagyobb gyártók ekkora hangsúlyt a kisebb, modernebb elektródák kifejlesztésére:

 • a nagyobb elektródák természetesen több áramot “használnak”. Ami azt jelenti, hogy ezek a készülékek nagyobb tápegységet  igényelnek. Ez drágábbá teszi a készüléket, ráadásul  az üzemeltetése is többe kerül. A nagy elektródákkal szerelt készülékek akár kétszerannyi áramot is fogyaszthatnak mint a modern készülékek.
 • mivel az ionizácó az elektródák felületén történik, ezért azok tisztántartása rendkívül fontos. Az elektródák felületére lerakódott legkisebb szennyeződés is rontja az ionizáció hatékonyságát. A kisebb elektródák tisztántartása is könnyebb. Valamennyi készülék rendelkezik öntisztító funkcióval, de csak a legkorszerűbb technológiát használó vízionizátorok tudnak 1:1 arányú tisztítást. Más készülékek gyakran csak 15:1 vagy mégrosszabb arányú tisztításra képesek, ami azt jelenti, hogy az általuk előállított víz minősége idővel fokozatosan romlik, a készülék élettartama rövidebb.
 • az esztétikai szempontok mellett nem utolsó sorban praktikus is ha a készülék kisebb, kevesebb helyet foglal el a konyhában

egy Jupiter készülék elektródája

más vízionizátor készülékben lévő elektróda

Ön szerint melyik a modernebb?

A legújabb elektródák gyártása természetesen hi-tech gyártósorokat is igényel, ezért a piacvezető cégek mint a Jupiter és a Chanson, a készülékekben lévő elektródákat Japánban gyártják (ha Ön valahol azt olvassa, hogy ezekben a készülékekben lévő elektródák nem Japánban, hanem Malajziában, Kínában vagy más fejletlenebb országban készülnek, akkor biztos lehet benne, hogy ott valótlanságot állítva, nem korrekt tájékoztatással próbálják kedvezőtlenebb színben feltünteni ezeket a készülékeket!) A kisebb gyártók általában nem tudnak annyit fejlesztésre fordítani, és csak 1-2 generációval régebbi technológiával rendelkező gyártósorral rendelkeznek, ezért a piacvezető cégek évekkel ezelőtti modeljeit, technológiáját másolják. Az pedig, hogy a nagyobb felületű elektródákat pozitívumként tüntetik fel egyszerű marketing fogás, hogy a hátrányukat is előnyként próbálják kommunikálni.

Van e részletfizetésre lehetőség?

Részletfizetésre jelenleg nincs lehetőség. Amennyiben részletekben szeretné fizetni a készüléket banki áruhitel igénybevehető.

Kell e szakember a készülékek beszereléséhez?

A pultra helyezhető készülékek üzembehelyezése 5-10 perc alatt elvégezhető, csak a be- és kifolyó műanyag csöveket kell csatlakoztatni, amelyeket szabadkézzel bármilyen szerszám használata nélkül el lehet végezni.

Mi az az ORP érték?

Az ORP (Oxidation-Reduction Potential) érték egy oldat oxidációs és redukciós képességét jelző szám. Mértékegysége az mV (milivolt)
Minél alacsonyabb az ORP érték, annál redukálóbb az oldat. Mivel az anyagcsere sejten belül zajlik, így az ott keletkező szabadgyökök is sikeresen megköthetők, mivel a sejtmembránon való átjutás nem okoz nehézséget az apró Hidrogénnek. A szervezetünknek az a jó ha az elfogyasztott folyadék vagy táplálék ORP értéke negatív, azaz antioxidáns hatású.

Mi az a pH érték?

A pH érték kémiai mennyiség, mely egy adott oldat kémhatását (savasságát vagy lúgosságát) jellemzi. Minél alacsonyabb az adott folyadék pH értéke annál savasabb kémhatású. Magyarországon a normál csapvíz pH értéke általában 6-7 közötti.

A külömböző pH értékű vizek javasolt felhasználási területei:

 • pH 8-9.5: napi fogyasztásra alkalmas, csökkenti a szervezet elsavasodását, ezáltal méregtelenítő hatása van. Jó hatással van krónikus betegségekből való javulásra.
 • pH 9.5 – 10.5 Élelmiszerek megtisztítására esetleg főzésre kivállóan alkalmas
 • pH 10.5 feletti víz fogyasztása nem javasolt
 • pH 5-6 enyhén savas hatású. Jó a bőr lemosására, tisztálkodásra. Enyhén pólusösszehúzó hatású
 • pH 5 alatt mosogatásra, fertőtlenítésre, takarításhoz ideális

Spirit.hu

© 2010 SPIRIT.HU Kft.