MyAppTheme Logo2

A nagyobb elektróda NEM jobb!

Valószínűleg mindenki tapasztalja, hogy szinte az elektronika minden területén a fejlődés során az egyre jobb készülékek egyre kisebbek lesznek. Erre számtalan példát látni mindennapjainkban a mobiltelefenoktól kezdve számítógépekig, mp3 lejátszókig stb. Nincs ez másképp a vízionizátor készülékeknél sem. Némelyik vízionizátor értékesítéssel foglalkozó weboldal azonban azzal próbálja eladni a készülékeit, hogy azt hangsúlyozza, hogy a készülékekben lévő elektródáknál minél nagyobb felületen történik az ionizáció annál nagyobb teljesítményre képes a készülék. 15-20 évvel ezelőtt  még valóban nagyobb felületű elektródákkal próbálták a készülékek teljesítményét növelni, de ez a szemlélet mára elavult. A legnagyobb vízionizátor készülék gyártóknál (mint pl. a Jupiter vagy a Chanson), évtizedek óta folyamatos kutatással és fejlesztésekkel törekednek egyre jobb készülékek kifejlesztésére, és a fejlesztések egyik fontos iránya, hogy minél kisebb elektródákkal, nemcsak ugyanolyan hanem nagyobb hatékonysággal működő, jobb minőségű készülékeket állítsanak elő. A vízionizátor készülékekben lévő elektródák platina bevonatú titánötvözetek. A kutatások és fejlesztések célja, hogy a felhasznált anyagok tisztaságának növelésével, és az anyagösszetétel változtatásával olyan elektródákat hozzanak létre, amelyek kisebb felületen jobb hatásfokkal képesek az ionizációra. Tehát minél újabb fejlesztésű készüléket vásárolunk annál fejletebb anyagösszetételű elektródát kapunk.

Néhány gyakorlati ok amiért a legnagyobb gyártók ekkora hangsúlyt a kisebb, modernebb elektródák kifejlesztésére:

  • a nagyobb elektródák természetesen több áramot “használnak”. Ami azt jelenti, hogy ezek a készülékek nagyobb tápegységet  igényelnek. Ez drágábbá teszi a készüléket, ráadásul  az üzemeltetése is többe kerül. A nagy elektródákkal szerelt készülékek akár kétszerannyi áramot is fogyaszthatnak mint a modern készülékek.
  • mivel az ionizácó az elektródák felületén történik, ezért azok tisztántartása rendkívül fontos. Az elektródák felületére lerakódott legkisebb szennyeződés is rontja az ionizáció hatékonyságát. A kisebb elektródák tisztántartása is könnyebb. Valamennyi készülék rendelkezik öntisztító funkcióval, de csak a legkorszerűbb technológiát használó vízionizátorok tudnak 1:1 arányú tisztítást. Más készülékek gyakran csak 15:1 vagy mégrosszabb arányú tisztításra képesek, ami azt jelenti, hogy az általuk előállított víz minősége idővel fokozatosan romlik, a készülék élettartama rövidebb.
  • az esztétikai szempontok mellett nem utolsó sorban praktikus is ha a készülék kisebb, kevesebb helyet foglal el a konyhában

egy Jupiter készülék elektródája

más vízionizátor készülékben lévő elektróda

Ön szerint melyik a modernebb?

A legújabb elektródák gyártása természetesen hi-tech gyártósorokat is igényel, ezért a piacvezető cégek mint a Jupiter és a Chanson, a készülékekben lévő elektródákat Japánban gyártják (ha Ön valahol azt olvassa, hogy ezekben a készülékekben lévő elektródák nem Japánban, hanem Malajziában, Kínában vagy más fejletlenebb országban készülnek, akkor biztos lehet benne, hogy ott valótlanságot állítva, nem korrekt tájékoztatással próbálják kedvezőtlenebb színben feltünteni ezeket a készülékeket!) A kisebb gyártók általában nem tudnak annyit fejlesztésre fordítani, és csak 1-2 generációval régebbi technológiával rendelkező gyártósorral rendelkeznek, ezért a piacvezető cégek évekkel ezelőtti modeljeit, technológiáját másolják. Az pedig, hogy a nagyobb felületű elektródákat pozitívumként tüntetik fel egyszerű marketing fogás, hogy a hátrányukat is előnyként próbálják kommunikálni.

A lúg méreg vagy egészség?

A Kolontár és Devecser környéki sajnálatos vörösiszap katasztrófa miatt a híradásokban számtalan megrázó kép és hír jelenik meg, amelyek arról számolnak be, hogy a kiömlött vörösiszap elsősorban az erős lúgos kémhatása miatt milyen szörnyű károkat okozott. A katasztrófa kapcsán úgy tapasztaltuk, hogy sokakban kérdések merülhettek fel a vízionizátor készülékek által előállított ionizált lúgos víz fogyasztásának van-e kockázata. Ezért gondoltuk úgy, hogy hasznos lehet áttekinteni milyen hatásai is vannak a lúgos víznek.

Chanson Miracle vs. Jupiter Venus összehasonlítás

Végeztünk Budapesten egy részletes összehasonlító tesztet pontosan milyen pH-jú vizet lehet itt előállítani a Jupiter Venussal és a Chason Miracle készülékkel. Az ok amiért nekikezdtünk, hogy a saját szememmel lássam, itt magyar viszonylatban mire képesek a készülékek. Ugyanis a vízionizátorok teljesítményét, a helyi víz ásványanyag összetétele különösen befolyásolja. Másak az értékek Amerikában, Koreában, sőt a mérések alapján országon belül is.

A tesztet Budapest XIII. kerületben végeztük el. Megnéztük lassú folyatással, legerősebb lúgos fokozaton mi az a maximális teljesítmény amit mérni tudunk. Megmértük a lúgosságot, antioxidáns hatást. Megmértük, hogy az ideális pH 9,5 vizet milyen átfolyási sebességgel sikerül előállítani. E mellet a savas fokozatot is megmértük, hogy tiszta képet kapjunk mire is képes a Jupiter Venus és a Chanson Miracle.

Chanson Miracle:

Ez egy csúcskategóriájú 7 elektródás modell, mégis kategóriájában igen kedvező árú. Általában 700.000 ft környékén mozognak a 7 elektródás készülékek.

A Chanson Miracle készülékkel legerősebb lúgos fokozatban lassú folyatással: 11.54 pH-t mértünk. Az antioxidáns ORP érték pedig -321 volt. Ez igencsak nagy. Semmilyen adalékanyagot nem használtunk a szűrőben sem volt kálcium.

Hogy milyen drasztikusan függ a csapvíztől a teljesítmény, ugyanezzel a készülékkel Veszprémben 9,7 pH-t mértem Nemesgulácson 9,6 pH-t mértem. Azt Gondolom a Miracle a kihozza a maximumot a vízből.

Természetesen ilyen erős vizet már nem jó fogyasztani, de kíváncsi voltam mire is képes a készülék. Megnéztük, hogy az emberi fogyasztásra legjobb 9,5 vizet mekkora folyatással adja. 2,1 liter/perc értéket mértünk. Tehát 1 perc alatt megtölt 9,5 pH vízzel egy 2 literes flakont, ez nem rossz :)

A savas fokozat mérésekor azt tapasztaltuk, hogy a 7,18 pH-jú csapvizet 6,58 pH savas vízzé alakította. Ez nem különösebben erős savas víz, tehát beigazolódott, hogy a vízben nincsen annyi savas összetevőjű ásványi anyag amivel erősen savas vizet lehetne előállítani. A vízionizátor lúgos víz előállításában remekel Magyarországon.

Kipróbáltuk a speciális TDS beállítások megváltoztatását is. Ez egy speciális kód beírásakor egy szerviz menüben állítható. Ezt senkinek nem ajánlom, mert garanciavesztéssel járhat, de a Miracle modelnél nem is volt különösebb teljesítmény különbség pár tizeddel lúgosabb vizet kaptunk. Ennél azért többet ér a garancia.

Jupiter Venus:

Ez egy belépő szintű 5 elektródás készülék, az ára jóval kedvezőbb. Viszont ez a Jupiter cég legújabb 2010-es modellje. Kevesen tudják, hogy újabb mint a Jupiter Orion (Magyarországon, Calivita Aquarion néven forgalmazzák) A Jupiter gyártó úgy gondolta, az alsó árkategóriában adják ki legújabb fejlesztésüket a Jupiter Venust.

Lassú folyatással legerősebb lúgos fokozatban 10,6 pH értéket mértünk. Az antioxidáns ORP érték pedig -302. Ez is tökéletes bár várható volt hogy kisebb mint a Miracle teljesítménye.

Folyamatosan nézem a világpiacon megjelenő modeleket és ha látok érdekeset megrendelek egy mintakészüléket, sajnos a legtöbb esetben csalódást okoznak, már több gyártó olcsó modelljét bemértem és azok a 8,5-9 pH-t is alig érték el ezért nem forgalmazom őket. (A raktáramban már vagy 6-7 ilyen model). E mellet Dr. Robert Young ajánlásai számomra a leghitelesebbek, így választottam a Jupiter és Chanson céget is.

Megnéztük hogy az emberi fogyasztásra legjobb 9,5 vizet mekkora folyatással adja: 2 liter/perc értéket mértünk. Tehát 1 perc alatt ez a model is megtölt 9,5 pH vízzel egy 2 literes flakont, akár csak a Miracle ez nem rossz :)

A savas fokozat mérésekor 7,18 pH-jú csapvizet 6,2 pH savas vízzé alakította. Ez valamivel jobb mint a Miracle érték, de ez is csak enyhén savas.

Összegzés:

A mérés igazolta Dr. Robert Jung állítását, hogy a Chanson Miracle adja a legerősebb lúgos vizet amit valaha csak mért. Valóban erősebb a Jupiter Melody és Venus készüléknél. Igencsak tanulságos volt, hogy Veszprémben, Budapesten mennyivel másabbak voltak az értékek. Ez az oka amiért a kezelési útmutató és minden szakértői anyag kihangsúlyozza, a csapvíz ásványanyag összetétele jelentősen befolyásolja a mérhető értékeket. Budapesten 3 óra alatt a csapvíz pH értéke 7,18-ról 7,5-re emelkedett. Tehát még azonos helyen, ugyanazon a napon is pár óra alatt jelentősen ingadozik.

A Jupiter Venus-tól azt vártam el hogy min 9,5 pH vizet tudjon adni ami az emberi fogyasztásra ideális. Ez jóval túl szárnyalta a 10,6 pH értékével. Fontos mindkét modelnél több fokozatban állítható enyhébb víz is, és erősebb folyatásnál a 10,6 pH 9,5 körülire csökken ami az ideális.

A Jupiter Venus-oknak a szűrője csak 3500 l élettartalmú, a kijelzője szerényebb, de a teljesítménye kitűnő és az ára is jóval kedvezőbb. Saját víznyomás szabályzója pedig igen hasznos, mert a víz folyási sebességét egyenletesen tartja ami kihat az egyenletes pH értékre.

A Chanson Mirace, valóban brutális teljesítményű. Ha nincs szerencsénk és olyan helyen lakunk ahol a vízösszetétel nem enged erősen lúgosítható vizet, akkor is eléri az ideális 9,5 pH értéket. Nem gondoltam volna hogy a budapesti Duna vize jobban lúgosítható a veszprémi karsztvíznél, de a mérések ezt igazolták. Kijelzője mutatja a pH, ORP értékez és az átfolyási sebességet is. Szűrője 20.000 litert bír, 5-6x többet mint a Jupitereké és 0,01 mikronos, amiért a Venusnál felárat kell fizetni. Méretben a világ legkisebb vízionizátora. Erre a gyártó büszke is, hiszen ezt csúcsteljesítmény mellet éri el. A saját kategóriájának árát drasztikusan levitte, hiszen a vele egy súlycsoportban lévő jó minőségű Kangen Enagic SD 501 készülék 700.000 Ft felett van, a Miracle pedig 300.000 Ft körül mozog, ami sok nála gyengébb 5 elektródás készülék áránál is sokkal kedvezőbb.

Remélem ez a kis összehasonlító mérés segít mindenkinek, a számára megfelelő model kiválasztásában.

Baktériumok, gombák, vírusok méretei

Spirit.hu

© 2010 SPIRIT.HU Kft.