MyAppTheme Logo2

A nagyobb elektróda NEM jobb!

Valószínűleg mindenki tapasztalja, hogy szinte az elektronika minden területén a fejlődés során az egyre jobb készülékek egyre kisebbek lesznek. Erre számtalan példát látni mindennapjainkban a mobiltelefenoktól kezdve számítógépekig, mp3 lejátszókig stb. Nincs ez másképp a vízionizátor készülékeknél sem. Némelyik vízionizátor értékesítéssel foglalkozó weboldal azonban azzal próbálja eladni a készülékeit, hogy azt hangsúlyozza, hogy a készülékekben lévő elektródáknál minél nagyobb felületen történik az ionizáció annál nagyobb teljesítményre képes a készülék. 15-20 évvel ezelőtt  még valóban nagyobb felületű elektródákkal próbálták a készülékek teljesítményét növelni, de ez a szemlélet mára elavult. A legnagyobb vízionizátor készülék gyártóknál (mint pl. a Jupiter vagy a Chanson), évtizedek óta folyamatos kutatással és fejlesztésekkel törekednek egyre jobb készülékek kifejlesztésére, és a fejlesztések egyik fontos iránya, hogy minél kisebb elektródákkal, nemcsak ugyanolyan hanem nagyobb hatékonysággal működő, jobb minőségű készülékeket állítsanak elő. A vízionizátor készülékekben lévő elektródák platina bevonatú titánötvözetek. A kutatások és fejlesztések célja, hogy a felhasznált anyagok tisztaságának növelésével, és az anyagösszetétel változtatásával olyan elektródákat hozzanak létre, amelyek kisebb felületen jobb hatásfokkal képesek az ionizációra. Tehát minél újabb fejlesztésű készüléket vásárolunk annál fejletebb anyagösszetételű elektródát kapunk.

Néhány gyakorlati ok amiért a legnagyobb gyártók ekkora hangsúlyt a kisebb, modernebb elektródák kifejlesztésére:

  • a nagyobb elektródák természetesen több áramot “használnak”. Ami azt jelenti, hogy ezek a készülékek nagyobb tápegységet  igényelnek. Ez drágábbá teszi a készüléket, ráadásul  az üzemeltetése is többe kerül. A nagy elektródákkal szerelt készülékek akár kétszerannyi áramot is fogyaszthatnak mint a modern készülékek.
  • mivel az ionizácó az elektródák felületén történik, ezért azok tisztántartása rendkívül fontos. Az elektródák felületére lerakódott legkisebb szennyeződés is rontja az ionizáció hatékonyságát. A kisebb elektródák tisztántartása is könnyebb. Valamennyi készülék rendelkezik öntisztító funkcióval, de csak a legkorszerűbb technológiát használó vízionizátorok tudnak 1:1 arányú tisztítást. Más készülékek gyakran csak 15:1 vagy mégrosszabb arányú tisztításra képesek, ami azt jelenti, hogy az általuk előállított víz minősége idővel fokozatosan romlik, a készülék élettartama rövidebb.
  • az esztétikai szempontok mellett nem utolsó sorban praktikus is ha a készülék kisebb, kevesebb helyet foglal el a konyhában

egy Jupiter készülék elektródája

más vízionizátor készülékben lévő elektróda

Ön szerint melyik a modernebb?

A legújabb elektródák gyártása természetesen hi-tech gyártósorokat is igényel, ezért a piacvezető cégek mint a Jupiter és a Chanson, a készülékekben lévő elektródákat Japánban gyártják (ha Ön valahol azt olvassa, hogy ezekben a készülékekben lévő elektródák nem Japánban, hanem Malajziában, Kínában vagy más fejletlenebb országban készülnek, akkor biztos lehet benne, hogy ott valótlanságot állítva, nem korrekt tájékoztatással próbálják kedvezőtlenebb színben feltünteni ezeket a készülékeket!) A kisebb gyártók általában nem tudnak annyit fejlesztésre fordítani, és csak 1-2 generációval régebbi technológiával rendelkező gyártósorral rendelkeznek, ezért a piacvezető cégek évekkel ezelőtti modeljeit, technológiáját másolják. Az pedig, hogy a nagyobb felületű elektródákat pozitívumként tüntetik fel egyszerű marketing fogás, hogy a hátrányukat is előnyként próbálják kommunikálni.

Spirit.hu

© 2010 SPIRIT.HU Kft.