MyAppTheme Logo2

A lúg méreg vagy egészség?

A Kolontár és Devecser környéki sajnálatos vörösiszap katasztrófa miatt a híradásokban számtalan megrázó kép és hír jelenik meg, amelyek arról számolnak be, hogy a kiömlött vörösiszap elsősorban az erős lúgos kémhatása miatt milyen szörnyű károkat okozott. A katasztrófa kapcsán úgy tapasztaltuk, hogy sokakban kérdések merülhettek fel a vízionizátor készülékek által előállított ionizált lúgos víz fogyasztásának van-e kockázata. Ezért gondoltuk úgy, hogy hasznos lehet áttekinteni milyen hatásai is vannak a lúgos víznek.

A folyóvizek pH értéke jellemzően 6-8.5 körüli értéket mutat, a normál csapvíznek pedig előírás szerint 7.5 pH értékűnek kellene lennie (valójában inkább 6.8 és 7.5 között szokott lenni). Ennek megfelelően a pH 7 kémhatást tekintjük semlegesnek, az ez alatti pH értéket savasnak, az e felettit pedig lúgos kémhatásnak.

Az hogy milyen pH értékű víz fogyasztása a legegészségesebb, az egyénenként eltérő lehet, de a témával foglalkozó kutatók, és orvosok között általánosan elfogadott, hogy az egészséges embereknél rendszeres fogyasztásra általában a 9.4-9.5 pH értékű víz a legoptimálasabb, egyes, a szervezet elsavasodásával összefüggő betegségekben szenvedőknek pedig 9.5-10.5 pH értékű víz fogyasztása javasolt. A pH11 feletti víz fogyasztását nem ajánlják, az ilyen víz tisztításra, fertőtlenítésre használható.

Ha az enyhén lúgos víz egészséges, hogy lehet, hogy ilyen jelentős károkat okozott a vörösiszappal elöntött területeken?

A legfontosabb, hogy az ott kiömlött iszap sokkal lúgosabb, mint ami egészséges. A kiömlött iszap elvileg pH 12-es kémhatású (ami megegyezik a háztartási hipó kémhatásával) de sok helyen mértek 13 sőt 14-es pH értéket is (ami a lefolyótisztítók pH értékével egyezik meg)! Ez már valóban olyan erős lúg ami már akkor is súlyos sérüléseket okoz, ha külsőleg érintkezik a bőrrel. Emellett ráadásul a bauxit feldolgozása során használt lúgot vegyi úton, vegyszerek (hidrogén-peroxid) használatával állítják elő, ami a kémhatásától függetlenül is mérgező, míg a vízionizátor készülékek elektrolízissel, vegyszer hozzáadása nélkül bontják savas és lúgos összetevőre a vizet. Vagyis nehézfémekben és mérgező anyagokban egyébként is gazdag iszap, a lefolyótisztítóéval megegyező lúgos vízzel keveredve árasztotta el Kolontárt és környékét.

A folyókban már 9-es pH értéknél is halpusztulást és a vizinövények pusztulását tapasztalták, miért?

Növények: A víz kémhatása befolyásolja a szén-dioxid oldódását is, melynek következtében módosulhat a fotoszintézis. Ha a víz pH értéke 9-nél nagyobb, akkor gyakorlatilag nincs oldott széndioxid a vízben, és ezért a nagy szabad széndioxid igényű fitoplankton eltűnik a vízből. A pH tehát jelentős mértékben befolyásolja az algák fejlődését és növekedését.
Halak: A halak a kopoltyújukon keresztül nagy részben ammóniát (NH3) lélegeznek ki, ami számukra mérgező. Az hogy ez az ammónia nem mérgezi meg őket annak köszönhető, hogy a normál (6-8.5) pH értéknél a kilélegzett ammónia (NH3) azonnal ammónumionokká változik (NH4+) ennél magasabb pH értékű vízben azonban sokkal kevesebb ammónia alakul át ammóniumionná, vagyis a halak a saját maguk által kilélegzett ammónia okozta mérgezésben pusztulnak el.

Belátható, hogy a pH9 értéknél a vizinövények vagy a halak pusztulását okozó folyamatok az embereknél nem állnak fent, az ilyen víz fogyasztása az emberi szervezetre nem káros, nem okoz mérgezést! Sőt az enyhén lúgos kémhatású víz vagy élelmiszerek fogyasztásának az emberi szervezetre gyakorolt jótékony hatása régóta ismert, 40 éves orvosi, klinikai  kutatások, tapasztalatok igazolják. Japánban az Egészségügyi Minisztérium 1968-ban javasolta a kórházaknak az ionizált víz használatát, a ‘80-as éverkben pedig a vízionizátor készülékeket orvosi készülékké nyilvánította az egészségre gyakorolt pozitív hatásuk miatt. Fontos hangsúlyozni, hogy a víz lúgos hatása csak az egyik pozitív tulajdonsága a vízionizátor készülékek által előállított víznek. Emellett az ionizált víz:

  • oxigénben dús
  • a normál csapvízhez képest kisebb csoportokat (cluster-eket) alkotnak a víz molekulák, amelyek könnyebben jutnak át a sejtfalakon, aminek köszönhetően dehitratáló hatású
  • hasznos elektronokban gazdag, ezáltal antioxidáns hatású
  • az ionizátor készülékek szűrői eltávolítják a legtöbb nehézfémet, vegyi anyagokat, mint pl. a klór, a baktériumokat, vírusokat, gombákat, ezáltal a víz valóban tiszta
Spirit.hu

© 2010 SPIRIT.HU Kft.